Trappistøl generelt


 

Arbejdet i et Trappistkloster omfatter mange ting: Madlavning, pasning af haver, rengøring, vedligeholdelse af klosteret, administration og arbejde i værksteder. I nogle klostre har de større dyrehold og lever af landbrug. Der fabrikeres fx brød og kager, smør og ost …. og nogle gange også øl.

 

Trappistmunkene levede oprindeligt efter en meget streng diæt. Man spiste hverken kød, fisk eller ost. Uden de nærende Trappistøl, ville munkene hurtigt være gået til. Man kaldte da også øllet for ”det flydende brød”.

 

I dag er der 10 klostre, der producerer Trappistøl, men tidligere har der været flere.

 

Der er i dag 6 i Belgien, der brygger under følgende brands:

- Achel

- Chimay

- Orval

- Rochefort

- Westmalle

- Westvleteren.

 

I Holland er der:

- La Trappe

- Zundert.

 

La Trappe munkene valgte i 1999 at afstå fra at kalde deres øl Trappistøl, da de ikke kunne leve op til kravene, der gælder for autentisk Trappistøl. De valgte dog i 2005 at ”rette ind til højre”, så de er nu med igen.

 

Zundert blev lanceret i 2013, efter at munkene havde opgivet at leve af primært at producere mejeriprodukter.

 

I USA er der brandet:

- Spencer, der også er lanceret fornylig.

 

Og så er der ét i Østrig.

 

Der er opnået enighed om, at en Trappistøl, der bærer det det hexagonale logo for et ”Autentiske trappist Produkt” skal leve op til følgende krav:

·         Øllet er brygget inden for et Trappistklosters mure

·         Bryggeriarbejdet er udført af eller under kontrol af Trappistmunke

·         Indtjeningen skal primært bruges til godgørenhed og ikke til at skabe profit.

 

Gå til Trappist-kvadranten for at få et overblik over samtlige Trappistøl.