Vis stort kort
|
Achel
www.achelsekluis.org
Vor Frues Kloster til Saint Benedict findes ved byen Achel i Limburg, Belgien. Bygningerne befinder sig i Belgien, hvorimod de tilliggende jorde i det store og hele befinder sig i Holland. Klosteret, der tidligere have været brugt af andre, blev taget i brug som Trappistkloster i 1846. Abbeden af Westmalle spillede en væsentlig rolle i forbindelse med købet af klosteret året før. Klosteret var på det tidspunkt nærmest en ruin. Man startede ret hurtigt på en ølproduktion til eget brug, men var ellers mest kendt for jordbrug, kvæg- og mejeridrift. Bryggeriet blev ødelagt under 1. Verdenskrig og blev først genopført i 1998. I mellemtiden gik man i gang med frugt- og vindyrkning, og man kastede sig endog over fremstilling af kemiske produkter og bonevoks!
I 1980’erne var munkenes gennemsnitsalde blevet så høj, at man havde svært ved at klare landbrugsarbejdet, og ”Den hvide Tornado” med flere havde udkonkurreret bonevoksen! Man måtte lukke kemifabrikken og sælge store dele af klosterjordene. Nu var gode råd dyre. Hjælpen kom fra Westmalle i form af Broder Thomas, der igen fik gang i ølbrygningen i 1998, og senere broder Antoine som var pensioneret brygger fra Rochefort. I dag går forretningen godt, men der brygges mindre end 10.000 hl årligt, og man mangler åbenbart stadig penge til den daglige vedligeholdelse, se blot klosterets gamle skorsten:
Man har desforuden etableret en lille indkøbsgade i klosteret, hvor der kan købes ikke kun klosterets eget bryg, men også øl fra andre trappistklostre. Herudover kan der købes ølglas samt diverse religiøse souvenirs.
Achel Blond, 8,0%, Lys
Ved ophældningen I det brede Achelglas bemærkes det kraftfulde hvide skum, der holder sig i lang tid. Øllet har en aromatisk duft af frugt og gær. Øllet er meget bittert, har et strejf af mug og kan virke surt. Har en lang bitter og prikkende eftersmag.
Achel Bruin, 8,0% Mørk (rød-brun)
Såvel Achel Bruin som Achel Blond er meget levende øl, der har foretaget sidste gæring på flasken. Achel Bruin har også et kraftigt skum, der holder sig i lang tid. Øllet har en aroma af malt og æbler og har en lang bitter og prikkende eftersmag med et strejf af lakrids.
|