Vor Frues kloster af det hellige hjerte af Westmalle (Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle) ligger tæt på Antwerpen i det nordlige Belgien. Det blev oprettet i 1794 af munke som egentlig var flygtet til Schweiz under den franske revolution, men som på grund af schweiziske restriktioner på klosterets størrelse var blevet sendt af sted med Amerika som mål. Inden de kom så langt blev de overtalt af biskoppen af Antwerpen til at oprette et Trappistkloster i hans område. Abbeden i Schweiz sendte dog efterfølgende nogle ”erstatningsmunke” til Westmalle, så de oprindelige kunne fortsætte til Amerika, som de havde fået besked på.
År 1836 var Westmalle det første Trappistkloster som genoptog ølbrygningen efter den franske revolution. Egentlig var munkene henvist til at drikke vand, men en gammel regel angav, at man altid skulle drikke det, der var almindeligt i området – man skulle jo tilpasse sig - så man måtte ”nøjes” med øl.
I 1934 var et helt nyt bryggeri færdigt, og op til i dag sker der en løbende modernisering af såvel bryggeri som tappehal. I dag er således de fleste af processerne computerstyret, og Westmalle er i dag en af de to største producenter af Trappistøl (ca 120.000 hl pr år). Den anden er Chimay.
I et jubilæumsskrift (150 år) angav klosteret følgende gode egenskaber ved deres øl:
- Tag en Westmalle Tripel 1 time før måltidet, det vil sikre Dem god appetit
- Drik en Trappist før De går i seng, så sover De godt
- To glas Trappist vil reducere stress med 50%.
Jeg har personligt fulgt anbefalingerne – og de virker!!!!!
Westmalle Dubbel, 7,0%, Mørk (rød-brun)
En virkelig god dubbel. Flot skum og kompleks aroma af malt, frugt og karamel. Moderat sød og med en tør maltet eftersmag. Jeg foretrækker, at nyde den relativ kold omkring 6 grader, selvom etiketten anbefaler en temperatur mellem 8 og 14. Øllen går godt sammen med lyst kød med frugttilbehør.
Westmalle Tripel, 9,5%, Lys
Den berømte Westmalle Tripel blev udviklet omkring 2. verdenskrig. Den er blevet et forbillede for mange bryggere. Øllen har et flot hvidt skum, der relativt hurtigt mindskes, så den kan nydes uden unødigt ophold. Smagen er blød med citrustoner og en stærk humlet bitterhed, der varer ved langt ind i eftersmagen. Øllen kan lagres, og efter 2 til 3 år vil den være mere aromatisk og olieret.
Bør nydes ved en temperatur mellem 8 og 14 grader. Den egner sig perfekt som aperitif, men går også godt sammen med asparges.