La Trappe
La Trappe bliver brygget på vor Frues kloster af Koningshoeven (Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven), som ligger 3 km fra Tilburg i den sydvestlige del af Holland 8 km fra den belgiske grænse. Klosteret blev dannet af en række munke fra Frankrig i 1881. Munkene forlod Frankrig, da de selv mange år efter revolutionen ikke følte sig velkomne. Klosteret voksede sig hurtigt stort og stærkt, og i 1945 var der 150 munke.
Ølproduktionen startede omkring 1885 og allerede i 1891 beklagede de lokale bryggere uden for klosteret sig over unfair konkurrence, Øllet blev solgt under en række forskellige brands og omfattede såvel pilsner øl som mere stærke bryg. Efter anden verdenskrig faldt ølforbruget kraftigt i Holland, og man følte sig endog nødsaget til at supplere med en limonadefabrik! En overgang opgav man helt bryggeriet og solgte rettighederne i en 10-års periode til Artois Gruppen i Belgien.
I 1989 besluttede man imidlertid at prøve igen og totalt renoverede bryggeriet og markedsførte sig primært under brandet ”La Trappe” efter Trappisternes oprindelige kloster i Normandiet ved navnet La Grande Trappe. Næste problem for klosteret var den manglende tilgang af ny klosterbrødre, og i 1989 var gennemsnitalderen så høj, at man ikke længere kunne leve op til de strenge krav, der er til fabrikationen af autentisk Trappistøl. De valgte dog i 2005 at ”rette ind til højre”, så de er nu med igen.
La Trappe Blond, 6,5% Lys (gylden)
Kraftigt hvidt skum. En let syrlig bitter øl, der ved det første smagsindtryk virker lidt ”jordet”, men som ved nærmere bekendtskab virker forfriskende. Ret kort eftersmag. Bør nydes ved 8 – 10 grader.
X
La Trappe Dubbel, 6,5% Mørk (rød-brun)
Fint lysebrunt skum, der dog ret hurtigt svinder. Smagen er let sødlig og med et strej af lakrids og appelsin. Eftersmagen er krydret humlet, men relativ kort. Bør nydes ved 10 – 12 grader og kan anvendes fx sammen med flæskekød med appelsinsovs.
La Trappe Tripel, 8,0% Lys-mørk (kobberfarvet).
Kraftigt skum. Smagen er domineret af en kraftig humlet bitterhed iblandet stænk af appelsin og honning. Øllen har den for La Trappe så karakteristiske ”jordet” smag. Alkoholens styrke giver en ret tør eftersmag.. Bør nydes ved 10 – 12 grader og anbefales til paté. Denne øl står ikke øverst på min favoritliste
La Trappe Quadrupel, 10,0% Lys-mørk (kobberfarvet)
Kraftigt skum. Blød, sød og vinøs med en ”jordet” smag. Øllen har en lang tør eftersmag. Bør nydes ved 10 – 12 grader og til stærkt krydret mad. Denne øl står heller ikke øverst på min favoritliste!