Trappistøl generelt
Arbejdet i et Trappistkloster omfatter mange ting: Madlavning, pasning af haver, rengøring, vedligeholdelse af klosteret, administration og arbejde i værksteder. I nogle klostre har de større dyrehold og lever af landbrug. Der fabrikeres fx brød og kager, smør og ost …. og nogle gange også øl.
Trappistmunkene levede oprindeligt efter en meget streng diæt. Man spiste hverken kød, fisk eller ost. Uden de nærende Trappistøl, ville munkene hurtigt være gået til. Man kaldte da også øllet for ”det flydende brød”.
I dag kender jeg 11 klostre, der producerer Trappistøl.
I Belgien brygges der under følgende 6 brands:
- Achel
- Chimay
- Orval
- Rochefort
- Westmalle
- Westvleteren.
I Holland er der:
- La Trappe
- Zundert.
La Trappe munkene valgte i 1999 at afstå fra at kalde deres øl Trappistøl, da de ikke kunne leve op til kravene, der gælder for autentisk Trappistøl. De valgte dog i 2005 at ”rette ind til højre”, så de er nu med igen.
Zundert blev lanceret i 2013, efter at munkene havde opgivet at leve af primært at producere mejeriprodukter.
I USA er der brandet:
- Spencer
I Østrig:
- Trappistenbier-Brauerei, Stift Engelzell
I Italien:
- Abbazia delle tre Fontane
Der er opnået enighed om, at en Trappistøl, der bærer det hexagonale logo for et ”Autentiske trappist Produkt” skal leve op til følgende krav:
· Øllet er brygget inden for et Trappistklosters mure
· Bryggeriarbejdet er udført af eller under kontrol af Trappistmunke
· Indtjeningen skal primært bruges til godgørenhed og ikke til profit.
Gå til Trappist-kvadranten for at få et overblik over nogle af de forskellige Trappistøl
Gå til Trappist-kvadranten for at få et overblik over samtlige Trappistøl.